Tájékoztatás a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal kapcsolattartó ülésén (Liaison Meeting), valamint az Igazgatótanács és Költségvetési Bizottság ülésein meghozott, az Európai Védjegy és Mintaoltalmi Hálózat kiépítését szolgáló döntésekről

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (a továbbiakban: BPHH) és a Nemzeti Hivatalok sorrendben nyolcadik Kapcsolattartó ülésére 2012. október 10-11-én került sor Alicante-ban.

Az ülésen a Konvergencia Programban folyó munka eddig elért eredményeit mutatták be. Az elért eredmények között az egyik legfontosabb a nizzai osztályozás harmonizált gyakorlatának megteremtésével összefüggő projekt és a fejezetcímek helyébe lépő ún. class scope-ok összeállítása, amelynek támogatására a „taxonómia” szolgál majd. A taxonómia révén „Csoport és alcsoportcímek” jöttek létre, amelyek magukba foglalják az egyes árukat, szolgáltatásokat, emellett a teljes osztályra nézve is igyekeznek egy olyan kifejezéssort kialakítani - class scope - ami közel teljes egészében képes lefedni az adott osztályba tartozó összes árut vagy szolgáltatást. A Taxonómia kialakításával az új rendszer hathatós segítséget nyújt majd a bejelentőknek az árujegyzékek pontos megadásában. A közös gyakorlat mielőbbi bevezetése érdekében Implementációs Stratégia és Kommunikációs Stratégia készül.

A BPHH kapcsolattartó ülésén a hivatalok képviselői elfogadták és megerősítették az eredményeket, továbbá javasolták, hogy azt a BPHH Igazgatótanácsa is hagyja jóvá (endorsement).

A BPHH Igazgatótanácsa (a továbbiakban: AB) és Költségvetési Bizottsága (a továbbiakban: BC) 2012. november 13-15-én tartotta meg ülését. Az AB 44. ülésére november 13-14-én, a BC 42. ülésére pedig november 15-én került sor.

Az AB ülésén többek között beszámoltak az Együttműködési Alap tevékenységéről és az elért eredményekről, továbbá bemutatták a BPHH, valamint a Megfigyelőközpont 2013. évi munkatervét.

Az AB ülésén a tagok az Európai Védjegy és Mintaoltalmi Hálózat létrehozását célzó intézkedésekről élénk eszmecserét folytattak. Az AB egyhangúan támogatta az együttműködés egyik legfontosabb, központi elemét képező Konvergencia Program, ezen belül a Taxonómia projekt folytatását.

Mint ismeretes, a 2015-re kiépítendő Európai Védjegy és Mintaoltalmi Hálózat három pilléren nyugszik: az Együttműködési Alap, a Konvergencia Program, valamint a nemzeti védjegyrendszerek szabályozásának és gyakorlatának harmonizációja.

Együttműködési Alapot a BPHH Igazgatótanácsának és Költségvetési Bizottságának 2008. szeptemberi együttes ülésén elfogadott átfogó politikai kompromisszum eredményeként hozták létre, 50 millió eurós keretösszeggel. Az Együttműködési Alap célja a harmonizációhoz, valamint a védjegyek és a minták védelméhez, promóciójához és kikényszerítéséhez szorosan kapcsolódó programok szervezeti és pénzügyi kereteinek megteremtése, biztosítása. Az Együttműködési Alap 18 programmal, 25 nemzeti szellemi tulajdoni hivatal és mintegy 200 szakértő bevonásával működik.

A Konvergencia Program célja a joggyakorlat konszenzussal való összeegyeztetése a még nem harmonizált területeken, több, különböző országból delegált szakértőkből álló munkacsoportokban, az EU valamennyi hivatalos nyelvén való közzététel céljából. A Konvergencia Program fő projektjei a Nizzai Osztályozás fejezetcímeinek (class headings) alkalmazása, osztályozási harmonizáció, megkülönböztetésre nem alkalmas szóelemeket tartalmazó ábrás megjelölések vizsgálata és lajstromozhatósága, a fekete-fehér védjegyek oltalmának terjedelme, a megkülönböztető képesség nélküli elemek szerepe az összetéveszthetőség megítélésekor.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az Együttműködési Alap és a Konvergencia Program projektjeiben és munkacsoportjaiban jelentős számú, kiemelkedő ismeretekkel rendelkező szakértővel képviselteti magát.

2012/11/26